Het grootste pretpark van Italië

Gardaland

Het grootste pretpark van Italië

 

Gardaland en Movieland Studios

Gardaland en Movieland Studios liggen slechts een kleine vier kilometer van elkaar verwijderd, aan de zuidoostpunt van het Gardameer, niet ver van de kruising van de snelwegen A4 en A22. Gardaland is het oudst van de twee – het werd geopend in 1975 – en trekt de meeste bezoekers. Jaarlijks gaan er ruim drie miljoen bezoekers naar het pretpark bij Castelnuovo del Garda, net iets minder dan er naar onze ‘eigen’ Efteling komen.

Python-kloon

Er zijn meer raakvlakken met het themapark in Kaatsheuvel: ook Gardaland is mooi gethematiseerd en er staan attracties die je ook in Nederland kunt vinden. Zo heeft Gardaland de achtbaan Magic Mountain en die is precies hetzelfde als de van de Efteling bekende Python. Nog meer attracties die Gardaland en Efteling gezamenlijk hebben: de ufo Flying Island lijkt spreken op vliegende tempel Pagode, het Magic House is het broertje van draaiend huis Villa Volta en de wildwaterbaan Jungle Rapids doet denken aan de Piraña.

Zes achtbanen

Vanzelfsprekend heeft Gardaland nog talloze andere attracties. Achtbaanfanaten kunnen er hun lol op: het park telt niet minder dan zes roller coasters. Naast de al genoemde Magic Mountain kunnen fans zich uitleven in de hangende loopingachtbaan Blue Tornado en de razendsnelle mijntrein Mammut. Heel bijzonder is Sequoia Adventure waarin durfals een groot gedeelte van het traject op z’n kop afleggen. De achtbaan X-Raptor gaat ook over de kop: tweemaal. Heel bijzonder: de berijders zitten in stoeltjes die náást de baan hangen. Voor wie het wat rustiger aan wil doen, is er kinderachtbaan Ortobruco Tour.

Afkoelen

Om heerlijk even af te koelen van de warme Italiaanse zomerdagen biedt Gardaland niet minder dan vier waterattracties. Meest uniek – en ook het natst – is Fuga da Atlantide, waarmee met een bootje een reis door Atlantis wordt gemaakt. Onderweg wachten twee kletsnatte afdalingen. De ronde boten van de Jungle Rapids en de boomstammen van Colorado Boat zijn vrij standaard in pretparkland, maar bieden wel leuke en frisse tochtjes. Voor kinderen is er Tunga, een bootreisje door het oerwoud.

Pretparken aan het Gardameer

Piraten en tempels

Echt goede en populaire attractieparken bieden ook zogenaamde ‘dark rides’: tochtjes in het donker door een fantasiewereld. Gardaland heeft enkele klassiekers binnen de poorten, zoals I Corsari – een onderaardse boottrip langs piraten – en Ramses, il risveglio, een interactieve reis door de tempel van Aboe Simbel. Tel daarbij op het kleurrijke kinderparadijs Fantasy Kingdom, de professionele shows (waaronder een dolfijnenshow) en de talloze kleinere attracties en je snapt waarom miljoenen mensen jaarlijks een heerlijk dagje uit beleven in Gardaland.

Informatie

Gardaland is open van april tot en met oktober. Daarnaast is het park in de winter enkele weekenden en de weken rond kerst open voor het evenement Magic Winter. Het pretpark is gemakkelijk te bereiken via de snelwegen A4 of A22. Op snelweg A4 afrit Peschiera di Garda nemen, op de A22 afrit Affi/Lago di Garda Sud. Vanaf het treinstation Peschiera del Garda rijdt er een gratis shuttlebus naar Gardaland. Meer actuele informatie vind je op www.parkplanet.nl/gardaland-it.

Sea Life

Naast Gardaland ligt een vestiging van Sea Life, het overdekte zeedierenpark zoals dat ook te vinden is in Scheveningen of Blankenberge. Sea Life heeft een aparte toegangsprijs en is het hele jaar (behalve eerste kerstdag) geopend. Vlakbij Gardaland ligt het eigen hotel van het pretpark: Gardaland Hotel.

 

Meer informatie op www.parkplanet.nl

© Tekst en foto’s: Parkplanet.nl