Solferino

Limone sul Garda uitstappen – Solferino

Solferino

Hou je van geschiedenis?  Dan moet je beslist eens een bezoekje brengen aan het historisch en idyllisch dorpje Solferino, ten zuiden van het Gardameer.  Om enkel een bezoekje te brengen aan Solferino is de rit misschien een beetje te ver, maar wanneer je het combineert met een tussenstop in enkele dorpjes onderweg is het een indrukwekkende eindbestemming.

Solferino

Ossario

Eén van de dingen die ons sterk heeft aangegrepen is het knekelhuis van de kerk van San Pietro.  Hier bevinden zich 1413 schedels en 7000 botten van gesneuvelde soldaten. De manier waarop ze gestapeld waren en het grote aantal is echt indrukwekkend.  Het doet je wel even nadenken over het leven en al het zinloos geweld in de wereld.

Schedels Solferino

La Rocca

Eén van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken is “La Rocca”.  Deze vierkante toren is gelegen in het gelijknamige park, Parco della Rocca op de hoogste Morenische heuvel. Voor een democratische prijs krijg je toegang tot dit mooie gebouw en kan je via de “trap” tot het dak van deze toren.  Boven heb je een prachtig zicht over de Morenische heuvels en kan je bij helder weer zelfs het Gardameer zien liggen.

La Rocca Solferino

Il Memoriale

Ook interessant om weten is dat het Rode Kruis hier opgericht is.  De Zwitserse zakenman Henri Dunant was zo aangegrepen door de afschuwelijke taferelen van de veldslag in Solferino dat hij op het idee kwam om een vrijwilligersorganisatie, het Rode Kruis op te richten. Het monument met het rode kruis in het midden staat symbool voor het motto van Dunant: Tutti Fratelli of Allemaal Broeders.

Monument Rode Kruis

Foto’s van Solferino

 

De route

Hoe geraak je er?  Vanuit Limone sul Garda volg je de Gardesana Occidentale (met onderweg heel wat tunneltjes en prachtige panorama’s over het meer) richting Desenzano del Garda om zo verder te rijden naar Solferino.

 

Tips

  • Combineer je bezoek aan Solferino met een uitstapje naar Sirmione en Peschiera del Garda
  • Wij bezochten in de voormiddag het mooie Solferino en in de namiddag was het relaxen in een waterpretpark in de buurt.

Voeg de auteur Frederik Maesen toe aan je Google+ kringen en ontvang nog meer tips over het Gardameer