Via Ferrata Signora delle Acque

Ballino

Via Ferrata Signora delle Acque

Via Ferrata Signora delle Acque is pas sinds Augustus 2019 geopend. Net boven Lago di Tenno heb je een klein en rustiek dorpje Ballino. Wanneer je dit dorpje binnenrijdt, heb je aan de rechterkant een grote parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. Na ongeveer 30 minuten wandelen kom je bij de waterval aan waar je in een “libro delle firme” (handtekening boekje) iets leuks kan schrijven voordat je aan de Via Ferrata begint.

Doe je helm op voordat je naar beneden loopt, als er andere mensen al bovenin zitten is er kans op steentjes die naar beneden vallen. De Via Ferrata is een C/D level, dit betekent dat deze als moeilijk gezien wordt. Dit komt voornamelijk omdat er stukken zijn waar je op de rotswand omhoog klimt en dus geen staal hebt om op te staan.

Maar dit maakt de Via Ferrata juist een mooie uitdaging. Hij is kort (in een uurtje ben je boven) maar krachtig en doordat je langs de waterval omhoog gaat is het in de zomer ook prima te doen omdat je de verkoeling van de waterval hebt. Eenmaal bovenaan heb je nog een “libro delle firme” waar je je ervaring in kan schrijven en vervolgens volg je een bospad weer naar beneden. Het teruglopen duurt ongeveer 45 minuten.

De totaal lengte vanaf de parkeerplaats tot je weer terug bij de auto bent is 5,5 km en de geschatte tijd is ongeveer 3 uur. Je gaat in totaal 293 de hoogte in. Voor deze tour is leeftijd niet heel belangrijk, want kinderen gaan vaak makkelijker omhoog dan volwassenen. Houd er wel rekening mee dat je minstens 140 cm moet zijn om overal bij te kunnen en je karabijnhaken overal te kunnen wisselen.

Tip & foto’s: Ichelle Tijdink